string(8) "comunity"
Iulian Safir, Manager general adjunct al Grupului Safir, a oferit în cadrul interviului acordat publicației ”Moldova Economică” informații importante legate de locul României în industria europeană de carne de pasăre, principalele tendințe și preferințe ale consumatorilor români, dar și cum impactează contextul extern capacitatea de producție la nivel național, dar și alinierea la standardele impuse de Uniunea Europeană. Iată cele mai importante informații discutate în cadrul emisiunii realizate de Dan Radu, redactor șef al revistei ”Moldova Economică”, o platformă dedicată susținerii dezvoltării regionale:
Cererea de carne de pasăre – în creștere
Cererea de carne de pasăre este în creștere atât în Europa, cât și la nivel mondial atât datorită rapidității cu care este produsă această proteină, comparativ cu alte surse de proteină animală, cât și accesibilității prețului pentru consumatorul final.
Principalii producători de carne de pasăre din Europa
Industria de carne de pasăre este foarte bine consolidată în Europa de Vest. Raportat la volumul de păsări sacrificate, principalele țări europene aflate în top sunt: Polonia, Franța, Spania, Marea Britanie, Germania și Ucraina. Ținând cont de capacitatea de producție anuală a României, se estimează clasarea acesteia în top 10 țări europene.
România – un jucător important, aliniat la standarde europene
”România devine un principal jucător pentru producția de carne de pasăre din Europa. Producem sub aceleași standarde impuse de Uniunea Europeană și aproximativ la aceleași costuri ca în țările dezvoltate din Vest, cum este și Olanda – principalul furnizor de tehnologie de procesare a cărnii de pasăre la nivel mondial.”, a explicat Iulian Safir.
Industria cărnii de pasăre din România
”Sectorul dedicat cărnii de pasăre reprezintă probabil cea mai eficientă industrie de creștere a proteinei animale din România. Conform datelor înregistrate în 2023, România a produs 540.000 de tone de carne de pasăre, acoperind, într-o proporție de circa 96%, necesarul de consum al românilor, ceea ce demonstrează o industrie matură și competitivă. Importurile au reprezentat în 2023 aproximativ 10% din consumul de carne de pasăre la nivel național.”, a declarat Iulian Safir.
În 2023, s-a înregistrat în România o creștere cu 5% a producției de carne de pasăre, tendință care se estimează că se va menține atât în 2024, cât și 2025.
Regiunea Moldovei acoperă 35% din necesarul cărnii de pasăre din România
”Suntem opt producători puternici de carne de pasăre în Regiunea Moldovei, de aceea ocupăm un procent atât de mare din totalul capacității de producție din România. De asemenea, județul Vaslui are cea mai mare productivitate din regiune raportat la producția de carne de pasăre, urmat de Bacău, Iași și Vrancea.”, a explicat Iulian Safir.
Dinamica preferințelor de consum și principalele tendințe
Preferințele consumatorilor de carne de pasăre din România sunt în continuă schimbare, în strânsă legătură cu dezvoltarea economică a țării și cu bunăstarea fiecărei familii, așa cum detaliază Iulian Safir: ”În anii 2000, se vindeau doar anumite părți din pui și doar carne de pasăre congelată. În 2005, se comercializa aproximativ 50% carne de pasăre refrigerată, înregistrându-se totodată o scădere de cerere pentru puiul grill. În 2020, circa 80% din carnea de pasăre comercializată era refrigerată și, în cea mai mare parte, dezosată. Particular, pe această categorie de produse, s-au înregistrat modificări legat de preferințele de consum ale românilor. Dacă acum 10 ani, pulpele dezosate se aflau în topul preferințelor, în ultimii 5 ani se înregistrează un trend ascendent la nivel de cerere pentru pieptul dezosat.”
Interes crescut pentru puiul cu creștere lentă ”Zdravăn Moldovenesc”
”Mai ales după pandemie, clienții noștri au devenit tot mai interesați de puiul nostru Zdravăn Moldovenesc, acordând o atenție mai mare alimentației, dar și culorii naturale a cărnii de pui alb-rozalie.”, a explicat Iulian Safir.
Zdravăn Moldovenesc respectă standardele europene și chiar le depășește
Conform directivelor europene, se impune reducerea densității producției de carne de pasăre/metru pătrat. ”Puiul nostru Zdravăn Moldovenesc, singurul pui cu creștere lentă din România certificat Beter Leven 1*, un standard olandez care atestă condițiile de bunăstare superioară în care sunt crescuți puii, respectă și chiar depășește directivele europene. Dacă, în cazul creșterii standard, densitatea este de 18 pui/metru pătrat, creșterea puiului nostru Zdravăn Moldovenesc reduce cu 30% această densitate, respectând un număr maxim de 12 pui/metru pătrat.”, a detaliat Iulian Safir.
Reducerea amprentei de carbon
Directivele UE impun reducerea amprentei de carbon pe toate speciile de carne, inclusiv cea de pasăre. ”Dacă ne referim strict la amprenta de carbon produsă de puiul crescut la țară, aceasta este net superioară față de sistemul industrial folosit în avicultură. De exemplu, noi oferim căldură puilor pe întreaga durată de viață, ceea ce nu se întâmplă cu puiul de la curte, care consumă mai multă energie pentru a se încălzi, influențând astfel perioada mai mare de creștere a acestuia.”, a explicat Iulian Safir.
Etichetarea responsabilă
În încheiere, Iulian Safir, Manager general adjunct al Grupului Safir, a întărit importanța reglementării mai stricte cu privire la ceea ce comunică producătorii pe etichetele produselor din carne de pasăre și riscul inducerii în eroare a consumatorilor care nu au timp să verifice informația și iau decizii bazate pe ceea ce văd pe ambalaje.