Cum se fabrică produsele din carne de pui marca Safir?
Cum se fabrică produsele din carne de pui marca Safir?
Simona-Filip
SIMONA FILIP

Munca pe teren este de multe ori considerată apanajul bărbaților, dar sunt şi cazuri de femei care îndeplinesc sarcini din această zonă cu succes.

Dezvoltăm astăzi rubrica „Omul sfinţeşte locul"cu o colegă care desfăşoară o activitate nu tocmai uşoară în cadrul fermei Roşieşti, dar care îi aduce satisfacţii personale şi profesionale.

Să o cunoaştem pe dr. veterinar Simona Filip.

 
 

Povestește-ne puţin despre începuturile în cadrul firmei.

M-am angajat în firmă în 2013. Am vrut inițial să lucrez la abator, însă era nevoie de medic la fermă. Experiența mea era redusă în domeniul aviculturii, deoarece după ce am terminat facultatea am lucrat doar la Circumscripţie, pe toate speciile de animale. A fost nevoie să mă acomodez cu noul loc de muncă, cu noii colegi și să o iau de la zero.

Ce te-a atras la Safir atunci când ai decis să te alături echipei?

M-a atras faptul că lucram în domeniul meu, că aveam ocazia să mă instruiesc, să mă perfecționez la locul de muncă și să particip la cursuri de formare profesională.

Ce te-a motivat în toţi acești ani?

Lucrez într-un domeniu în care mereu apare ceva nou, deși lucrurile de bază nu se schimbă. E un domeniu care crește și evoluează de la un an la altul și îmi permite să îmi țin mintea antrenată.

Lucrez și cu oameni, iar mie îmi plac oamenii. Am posibilitatea să evoluez, să cresc în experiență. Ating obiective diverse și simt că am o contribuție importantă în procesul de creștere a puilor și că ajut la dezvoltarea firmei. Îmi ador meseria și o fac cu multă plăcere

Ne gândim la faptul că locul tău de muncă este pe teren, în fermă. De ce calităţi personale și profesionale trebuie să dispui pentru a reuși într-o muncă ca a ta, nu tocmai simplă?

În primul rând, ai nevoie de capacitate de organizare. Lucrezi cu puiul. Trebuie să te organizezi în așa fel încât să îl primești în fermă corespunzător, să știi când să îl vaccizezi, când să recoltezi probe și când să îl livrezi la abator.

Trebuie să poți comunica ușor și să te poți face înțeles de către cei cu care lucrezi. Pe lângă pui, lucrezi și cu omul, crescătorul de păsări, căruia trebuie să îi explici ce să facă, cum să facă un anumit lucru, cât de important este să facă acel lucru corect și ce impact poate avea acel lucru făcut bine sau rău asupra rezultatului final.

Apoi, intervine proactivitatea, calitate profesională pe care o dobândești după serii întregi de pui. Trebuie să anticipezi ce se poate întâmpla rău în procesul de creștere a puilor și să fii pregătit să faci față situației. E nevoie și de implicare. Nu există „nu este treaba mea". Te interesează absolut tot ce intră în contact cu puiul și trebuie să îți păstrezi interesul și motivarea pe tot parcursul procesului de creștere. Atenţia la detalii este la fel de importantă. Uneori sunt lucruri care par la prima vedere lipsite de importanță, însă care pot influența puternic rezultatul final.

O alta calitate este dinamismul, deși când lucrezi în ferma de păsări nu poate fi vorba de rutină, deoarece nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Având în vedere că în aproximativ 2 luni populăm și depopulăm, timpul este cel mai mare dușman. Primești pui, verifici hale, vaccinezi, recoltezi probe, completezi registre, faci necropsii, livrezi pui și nu întotdeauna în aceeași ordine și atunci nu va apărea rutina.

Pentru a reuși să închei o sarcină – în cazul nostru o serie de pui – ai nevoie ca și cei din jur cu care lucrezi să fie conștienţi că „trag la aceeași căruță" și să lucrezi în echipă. Oricât de bun ai fi în domeniu, dacă cei cu care lucrezi nu se implică, nu respectă anumite cerinţe, sigur nu vor fi rezultate bune.

Orice crescător de păsări din fermă are contribuția lui în procesul de creștere a puiului. Poate fi o contribuție pozitivă sau negativă, iar aceasta se va vedea în rezultatele obţinute.

Cum ai descrie colaborarea cu colegii din fermă? Dar cu cei de la birou?

Colaborarea este foarte importantă pentru soluționarea diferitelor probleme. În fermă nu poți avea rezultate fără muncă în echipă. Colaborez bine atât cu ai mei colegi din fermă, cât și cu cei din abator. Știu că a lucra cu oamenii nu este ușor și în orice echipă pot apărea conflicte, pentru că suntem oameni diferiți, cu păreri diferite asupra anumitor aspecte. Dar opiniile diferite pot fi constructive și de aceea este important să comunicăm, să ascultăm și să colaborăm.

Cum crezi că te-ar descrie șeful tău?

M-ar descrie ca pe o persoană care își dorește să evolueze și să crească odată cu firma.

Care este cel mai deranjant lucru într-o zi de lucru? Dar cel mai plăcut?

Cel mai deranjant lucru este să nu reușesc să-mi ating planul de lucru pentru întreaga zi, având în vedere că pot apărea modificări în plan pe parcursul zilei, iar cel mai plăcut e să reușesc să închei o serie de pui cu rezultate satisfăcătoare.

Povestește-ne despre câțiva oameni din jur care te inspiră.

Mă inspiră toți oamenii din jurul meu și de la fiecare în parte am ceva de învățat, atât de la familie, șefi, cât și de la crescătorii de păsări. Toți cei care mă înconjoară au o contribuție în formarea mea.

Care sunt trei lucruri pe care ai dori să le faci în următorii 3 ani?

1. Să vizitez ferma de la Bârzești.
2. Să-mi depășesc limitele.
3. Să vizitez Parisul

Împărtășește-ne ceva „secret” din viața ta.

Îmi iubesc profesia. Chiar nu mă văd făcând altceva în afară de ceea ce fac și tot mai am de învățat.