Intrebari si raspunsuri
Intrebari si raspunsuri
Tabăra de creație
Tabăra de creație "Flori de Mai", o tradiție susținută, cu bucurie, an de an

Pentru că iubim tradițiile și investim cu încredere în viitorul copiilor, am susținut și în acest an, plini de entuziasm, talentele autentice ale elevilor care au participat, alături de profesorii îndrumători, la Tabăra de creație ”Flori de mai”, un eveniment găzduit de Centrul Rezidenţial de la Valea Siliştei, comuna Soleşti, ajuns deja la a șaptea ediție.

Ne-au impresionat dăruirea și pasiunea cu care atât învățăceii, cât și discipolii lor au prins meșteșugul popular românesc și l-au adus în zilele noastre, cu o inocență și o simplitate care ne-a reamintit de valorile autentice care ne fac cu adevărat fericiți: bucuria redescoperirii datinilor străvechi doar privind cusăturile tradiţionale, migala realizării unei sculpturi în lemn, pe care o prețuim știind câtă muncă se ascunde în spatele ei, și dorul de acasă și meleagurile natale, trezit, fără să știm, de împletiturile din sfoară, realizate cu artă, după datini străvechi.

Obiceiurile tradiţionale româneşti la mare artă în Tabãra de creaţie de la Muntenii de Sus
Obiceiurile tradiţionale româneşti la mare artă în Tabãra de creaţie de la Muntenii de Sus

Un număr de 90 de elevi din tot judeţul Vaslui s-au întrecut în iscusinţă pentru a reînvia obiceiuri şi tradiţii populare în cadrul Taberei de creaţie “Flori de mai”. Evenimentul, sponsorizat de compania Safir, se află la cea de a treia ediţie şi s-a desfăşurat în perioada 24 – 25 mai, la Muzeul Tradiţiilor din Muntenii de Sus. Cei care au luat parte la eveniment au avut ocazia să-şi etaleze calităţile artistice, iar voia bună a fost întreţinută de un program folcloric susţinut de ansamblurile şi soliştii din zonă. Obiectele tradiţionale, meşteşugite cu îndemânare de cei mici, erau parcă lucrate de adevăraţi meşteri populari. Ne bucurăm să vedem că spiritul autentic românesc trăieşte în continuare prin copiii noştri!

Deliciosul la... Sărbătoarea satelor!

Sfârşitul lunii iunie a adus multă bucurie atât la Epureni cât şi la Munteni de Jos unde localnicii s-au bucurat de acorduri de muzică populară, de vedete locale şi de... Deliciosul de Vaslui! Vremea a fost superbă, acordurile au sunat în voie peste dealuri şi toată suflarea adunată s-a bucurat, s-a prins în horele moldoveneşti atât de cunoscute şi a gustat din plin sărbătoarea. La Epureni s-a numit Sărbătoarea Teiului, iar la Munteni - Ştefan cel Mare şi Sfânt, Cavaler al creştinătăţii. Ambele au fost susţinute de Deliciosul de Vaslui, personaj deja obişnuit la serbările comunităţii vasluiene şi pe care autorităţile locale pun bază.

Festivalul Naţional de Muzică Folk
Festivalul Naţional de Muzică Folk

Ediţia I a Festivalului a constituit un bun prilej ca unii sponsori inimoşi să susţină cultura vasluiană manifestată chiar la ea acasă. Compania Safir a susţinut cu dragă inimă acest eveniment rar şi inedit. Mottoul a fost 'in memoriam Valeriu Penişoara', un nume de referinţă în spaţiul culturii vasluiene şi naţionale. Originar din Duda-Epureni, artistul a fost rememorat în cadrul festivalului desfăşurat între 8-11 mai la Casa de Cultură "Constantin Tănase" din Vaslui. Au participat nume mari ale folkului românesc: Mircea Vintilă, Victor Socaciu, fraţii Chiriac, Andrei Păunescu, Radu Ştefan. A fost un festival de suflet şi cu multe sentimente implicate, atât din partea artiştilor cât şi din partea publicului spectator.

10 ani de Sărbatoarea Teiului
10 ani de Sărbatoarea Teiului

Atât a trecut de la prima ediţie - 10 ani! Si pentru că se merită sărbătorit, Primăria Epureni a făcut toate eforturile să adune cât mai mulţi participanţi şi cât mai mulţi... sponsori! Aşa că Deliciosul, cel care, gătit e la fel de voinic, a oferit un aşteptat şi consistent ajutor oamenilor muncii din Bursuci şi din comunele învecinate! A fost o sărbătoare câmpenească bine organizată, care a durat aproape o zi lumină şi care a încântat şi pe cei mici şi pe cei mari, şi pe orăşeni şi pe ţărani!