Cum se fabrică produsele din carne de pui marca Safir?
Cum se fabrică produsele din carne de pui marca Safir?

OMUL SFINȚEȘTE LOCUL


MARIAN GÎZA

Vom vorbi în acest număr cu Marian Gîza, unul dintre cei mai vechi angajaţi, cu o traiectorie profesională ambiţioasă. Un om direct, modest, familist și care ne povestește într-un mod original despre el.

 
 

Pentru a te cunoaște mai bine, aș vrea să te descrii din punct de vedere profesional, dar și personal.

Sunt născut în anul 1981 pe la mijloc de septembrie în Vaslui, proaspăt posesor al vârstei de 37 de ani, om la casa lui, tatăl a doi copii frumoși.
Am început activitatea în cadrul Firmei Safir la începutul anului 2003, prin luna martie, ca simplu muncitor. În 2004 am participat la prima modernizare a abatorului, am lucrat direct cu echipa venită din Olanda. În  2006 am fost, să zicem, responsabil cu montarea echipamentelor tehnice în cea de a doua modernizare, iar la începutul lui 2013 cu construcţia FNC-ului.

Povestea ta a început la Safir, care crezi că au fost atuurile care te-au ridicat profesional de la stadiul de muncitor la cel de șef tehnic Nutriva?
Bună întrebare, nu știu dacă am sau nu dreptate, dar bănuiesc că logica,  spiritul de observaţie, calmul și curiozitatea m-au ajutat să cresc în cadrul Firmei. Ar mai fi și perseverenţa, seriozitatea, dorinţa de a face și de a ști  mai mult, poate și faptul că nu m-am dat în lături când a fost nevoie de mine.

Povestește-ne o situaţie în care a trebuit să mediezi situaţie de conflict.
Nu prea știu eu ce e acela conflict, evit pe cât se poate situaţiile conflictuale. Sunt o sumedenie de proverbe și zicători moștenite de la bunici, care te pot scuti de situaţii neplăcute, trebuie doar să le înţelegi și să le aplici în viaţa de zi cu zi. Dacă nu mă privește, nu mă amestec, de obicei cel care se bagă în troc, riscă să fie mâncat de porc!

Cum ai reușit să construiești relaţia cu echipa ta, astfel încât lucrurile să meargă în direcţia dorită? 

“Nu poţi, te ajut, nu știi, te învăţ, nu vrei, te oblig”. Cred că cel mai important e să asculţi omul, să încerci să-l înţelegi, să-l ajuţi atât cât îţi stă în putinţă, să-l tratezi ca pe egalul tău, dar în același timp trebuie să-l faci să înţeleagă că tu ai ultimul cuvânt.
Într-un colectiv de o sută de oameni ai o sută de caractere diferite, trebuie să fii capabil să-i vorbești fiecăruia pe limba lui, astfel încât ideea să fie înţeleasă de toţi în același fel.

Descrie o situaţie în care nu ai reușit să remediezi o problemă în timp util, cum ai analizat situaţia astfel încât să nu se mai repete acest lucru în viitor?
Nu ţin minte să fi fost pus în situaţia de a nu reuși să remediez în timp util o defecţiune, chiar dacă a fost nevoie de un efort considerabil, atunci când ai alături o echipă care înţelege că timpul costă bani și banii se câștigă din ce produci, dacă te mai și ajută cu experienţa și cu ideile lor, orice situaţie își găsește rezolvarea în timp util, chiar dacă în cele mai multe cazuri se bazează pe improvizaţii de moment, important e să nu uiţi de ele.

Crezi că ești un model de urmat pentru tinerii cu care intri în contact, ce ar trebui să ia exemplu de la tine?

Nu știu dacă pot fi un model pentru cei tineri, în unele situaţii da, în altele nu, dar cred că pot lua de la mine câteva convingeri, câteva idei, poate și câteva principii.

Cum i-ai caracteriza într-un cuvânt pe șefii?

Oameni de comitet.

Cât de importante consideri că sunt funcţia și reponsabilităţile pe care le ai în bunul mers al firmei?
Cred că toate funcţiile din toate departamentele sunt cam pe aceeași linie ca importanţă, sunt ca legăturile dintre vagoanele unui tren, se rupe una, riști să pierzi un vagon sau poate tot trenul. Sfatul meu către toţi cei care au funcţii de conducere este să verifice cât de des posibil acele legături. Ei reprezintă locomotiva, o locomotivă care nu trage vagoane este cel mai probabil defectă.

Ce îţi place cel mai mult la serviciu?
Cel mai mult îmi place lucrul în echipă, faptul că fiecare zi este o nouă provocare și că la sfârșitul zilei pot zice ”Am mai învăţat ceva și astăzi”.

Împărtășește-ne un secret din viaţa personală.

Sunt alergic la muzica de proastă calitate.