Cum se fabrică produsele din carne de pui marca Safir?
Cum se fabrică produsele din carne de pui marca Safir?
Matei Carmen
CARMEN MATEI

Orice produs sau serviciu își găsește drumul către clientul său prin intermediul unor ambasadori, cei care stau în fața clientului și poartă mesajul sau povestea firmei. Pentru a îndeplini cu succes această misiune, e necesar să ai abilitatea de a asculta, de a adresa întrebări și flexibilitate – abilitatea de a te “adapta” interlocutorului. În fiecare zi duci o luptă continuă cu tine ca să depășești orice probleme ai avea și să te prezinți cu zâmbetul pe buze și atent la fiecare client cu care stai de vorbă. În această categorie includem astăzi, aici, o colegă cu “state vechi” în activitatea de reprezentare a firmei în fața clienților și care a făcut pași importanți în evoluția sa.

Să o cunoaștem pe Carmen Matei, Responsabil magazine Safir.

 
 

Descrie-te pe scurt prin prisma parcursului tău în cadrul firmei

M-am angajat la S.C SAFIR pe data de 19 iunie 2006. Înainte să devin angajat aici am lucrat la vechiul Moldosin care tocmai fusese închis. Îmi amintesc că eram o persoană cu motivaţie şi dorinţă de afirmare. În prima parte a parcursului meu în cadrul firmei am avut contractul de muncă pentru o poziţie la depozitul abatorului, iar după o perioadă de 8 ani am fost transferat la secţia de ambalare, unde mă aflu şi în prezent. Întregul parcurs a fost un antrenament, am cunoscut foarte mulţi oameni şi mereu am învăţat lucruri noi de la fiecare. Însă lucruri noi am învăţat mereu şi datorită faptului că firma a căutat de fiecare dată să ţină pasul cu progresul tehnologic, orientându-se spre îmbunătăţirea procesului de lucru.

Pentru colegii noștri care te cunosc mai puțin sau deloc, spune-ne câte ceva despre tine și despre experiența ta în cadrul acestei firme.

Pentru colegii care nu mă cunosc sau mă cunosc mai puţin: mi-am început activitatea în cadrul firmei Safir în august 1998, în cadrul magazinului Briant, iar după un an şi jumătate am plecat din cauza unor probleme de sănătate.

Am revenit în anul 2000 şi de atunci şi până în prezent, zi de zi, pe tot parcursul celor aproape 20 de ani, am participat la toate schimbările din cadrul firmei. Am lucrat aproape 15 ani în magazinul de la Piaţa Centrală, apoi la deschiderea magazinului de la abator şi ulterior la deschiderea magazinului din Piaţa Traian. Referitor la mine, e greu să mă caracterizez: sunt un om cu bune şi cu rele, cu calităţi şi defecte, într-un cuvânt sunt imprevizibilă în orice situaţie, nu-mi place cearta şi orice serviciu mi se cere nu ştiu să spun NU.

Povestește-ne puțin despre ce ai învăţat de când eşti în firmă. Prin ce te consideri o persoană mai valoroasă acum?

Ce am învăţat de când sunt în firmă? Aş spune că foarte, foarte multe lucruri: în primul rând lucrul în echipă, să respecţi toţi colegii, să oferi ajutor ori de câte ori este nevoie, să faci sacrificii. Prin ce mă consider o persoană mai valoroasă acum? Mai degrabă sunt o persoană care a învăţat multe, am cunoscut oameni deosebiţi cu experienţă în muncă şi în viaţă. Şi lucrez într-o firmă valoroasă aş menţiona.

Ce faci într-o zi de lucru obişnuită? Dar vreo zi mai neobişnuită la serviciu ai avut? Cum a arătat?

Zic eu că fac multe şi uneori e loc şi de mai mult, mai ales acum când alerg dintr-un magazin în altul cu diverse treburi, nu am timp să stau o clipă pe loc. Ooooo şi acea zi neobişnuită? A fost sigur, e atunci când nimic nu-ţi iese, parcă toate sunt pe dos, oricât de mult ai încerca să te ordonezi. Cum arată acea zi? Pentru mine e un disconfort total, nu eşti util.

Hai să discutăm puțin despre conceptul general de muncă: care este cea mai timpurie lecţie pe care îţi aminteşti că ai primit-o de la familia ta despre muncă? Care e concepţia ta acum referitoare la muncă?

Conceptul general de muncă. Este diferit de la individ la individ. Lecţia cea mai timpurie pe care am primit-o de la familie: lecţii primeşti în fiecare zi mai ales când e vorba de familie, nicio zi nu seamănă cu alta atunci când ai o familie frumoasă, trebuie să fii pregătit în orice situaţie. Concepţia mea despre muncă? Trebuie să fii curajos, să ai încredere în tine, să fii corect şi cinstit şi munca nu este o povară.

Ai în subordine o echipă numeroasă, „interfața” firmei cu clienții săi. Povesteşte-ne o situaţie în care a trebuit să mediezi o situaţie de conflict în cadrul echipei și lecțiile care au rămas de învățat după aceasta.

Da, am o echipă pe care o coordonez de ceva vreme şi zilnic suntem în faţa clienţilor cu care interacţionăm în toate situaţiile bune şi mai puţin bune. O situaţie de conflict din cadrul echipei sigur că se întâmplă, oricât ai vrea să nu. Lucrul cu oamenii, mai ales 100% femei, este greu; întotdeauna în situații din acestea “tonul face muzica” şi eu mă ghidez foarte mult pe acest principiu. Şi am mai învăţat că trebuie să fii sincer şi tot ce transmiţi să fie cu calm.

Ce îţi place cel mai mult la serviciu?

Îmi place şi am o mare satisfacţie atunci când se văd şi rezultate în implicarea mea.

Ce crezi că vor angajații în general? Ce crezi că vor șefii în general?

În general oamenii vor să fie motivaţi, încurajaţi, sfătuiţi, să le asculţi problemele de serviciu, de familie, de sănătate. Şefii doresc corectitudine, seriozitate şi implicare în tot ceea ce face fiecare la locul lui de muncă.

Dacă ai putea să adresezi o întrebare cuiva şi ai şti că îți va răspunde sincer, pe cine ai întreba şi care ar fi întrebarea?

Clar eu, care am ceva vechime în firmă, m-aş adresa şefului mare, dl. Safir. Indiscutabil şi cu multă siguranţă şi celor doi: dl. George şi dl. Iulian. Întotdeauna au fost sinceri. Nu aş avea o întrebare. Un sfat l-aş cere la orice oră şi sunt sigură că nu m-ar refuza şi vor fi sinceri.

Fiecare persoană este încercată de viață mai mult sau mai puțin. Totuși la tine încercările au fost mai multe la un moment dat dar niciodată tu nu te-ai dat bătută. Povestește-ne puțin despre filozofia ta de viață.

Da, într-adevăr am fost încercată de viață foarte dur, am avut o perioadă când am pierdut cele mai dragi fiinţe din viaţa mea. Recunosc că m-am stins uşor, uşor în lacrimi şi durere dar am luptat mult cu mine. Am folosit demnitatea, care m-a ajutat, şi am depăşit acea perioadă. Filozofia mea despre viaţă? Viaţa e o luptă continuă şi mai am o vorbă: “Niciodată să nu spui niciodată!”

Spune-ne ceva „secret” din viața ta.

Ceva secret?! Şi eu mă întreb dacă am… nu mai e așa secret… sunt foarte greu de învins!