Cum se fabrică produsele din carne de pui marca Safir?
Cum se fabrică produsele din carne de pui marca Safir?
Bucătaru Elena
BUCĂTARU ELENA

Astăzi este despre viaţa la fermă şi despre cum poate un om ambiţios şi sufletist să crească puii conform unui standard exigent. Astăzi mergem tocmai la fermele de la Botoşani ale Grupului Safir, unde doctorul veterinar Elena Bucătaru sfinţeşte locul prin pasiunea cu care îşi face meseria şi prin dragostea faţă de animale, pasiune care conduce atât la rezultate pentru fermă cât şi la un mediu de lucru plăcut şi apropiat pentru colegi.

Să o cunoaștem pe Bucătaru Elena – Doctor Veterinar Ferme Cucorăni și Leorda.

 

1. Povesteşte-ne pe scurt despre tine şi despre traseul tău.

Sunt din Vorona, un sat din judeţul Botoşani, am crescut într-o familie frumoasă: mama, tata şi 2 fraţi mai mari. Am făcut şcoala generală în sat, liceul cu profil sanitar „Grigore Antipa” în Botoşani, Facultatea de Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ Iaşi şi Master în „Diagnostic de laborator” tot în cadrul facultăţii din Iaşi. În 10 martie 2010 m-am angajat ca Lucrător comercial în firma PetProduct, în domeniu petshop Animax pe partea de vânzări în Iaşi, iar din octombrie 2010 am avansat ca Șef de Magazin în deschiderea unui punct de lucru nou în Botoşani. În august 2016 m-am căsătorit. În octombrie 2016 am venit în echipa Safir ca Medic Veterinar la Fermele Sagem din Botoşani, iar din 2020 am avansat pe nivel 5 Medic Veterinar Coordonator la Fermele Cucorăni şi Leorda.

2. Se ştie că lucrul cu animalele nu este unul la îndemana oricui, ele nu vorbesc şi nu îţi explică ce nevoi au. De ce calităţi crezi că este nevoie pentru a te descurca într-o asemenea activitate?

Într-adevăr, să fii medic veterinar este dificil dar frumos, un „pacient” vindecat este o reuşită pentru mine. Calităţi principale, le consider cunoştinţele în domeniu şi perseverenţa, în fiecare zi trebuie să deschidem o carte sau un link de informare şi actualizare. Cred că motto-ul unui medic veterinar este „nu renunţa”.

3. Pentru mulţi dintre noi, colegii tăi, activitatea desfăşurată la fermă e o necunoscută. Povesteşte-ne pe scurt cum se desfăşoară o zi normală de „viaţă la fermă”.

Fiecare zi începe cu „Bună dimineaţa, dragi colegi”, apoi discuţie despre eventuale probleme ce trebuie rezolvate imediat, din punct de vedere sanitar-veterinar. Urmează vizita puilor în fermă, care de regulă poate dura 2-3 ore din zi, în funcţie de programări (spre exemplu vaccinări, necropsii, evaluări), urmată de raportări şi decizii în funcţie de ce situaţii întâlnesc.

4. La ferma Cucorăni, unde desfăşori activitate, este crescut doar puiul cu creştere lentă, puiul nostru Zdravăn Moldovenesc. Din punctul tău de vedere, care sunt elementele esenţiale care diferă între creşterea acestuia şi a celui cu creştere normală? Cum se văd aceste diferenţe din punctul de vedere al unui doctor veterinar?

Elemente esenţiale sunt biosecuritatea şi mediul de viaţă controlat, fiecare stadiu de dezvoltare pe parcursul a 63 zile necesită atenţie deosebită. Condiţiile şi mediul de viaţă îmbunătăţit, pe care deja le cunoaşteţi, fac diferenţa între Zdravănul crescut de noi prin calitate, sănătate şi siguranţă, comparativ cu puiul crescut în curte.

5. Ce ai învăţat de când esti la această fermă? Prin ce te consideri o persoană mai valoroasă acum?

Am învăţat ce înseamnă ferma avicolă şi ce implică un astfel de proces, am învăţat că „niciodată nu poţi lăsa pe mâine ce trebuie făcut astăzi” şi să nu mă limitez. Am crescut cu fermele din Botoşani şi cel mai important, am învătat să nu renunţ şi să lupt în fiecare zi pentru succes. În fiecare zi învăţ lucruri noi ceea ce mă face un om valoros.

6. Povestește-ne puţin despre echipa cu care lucrezi. Ce vă ajută să lucraţi împreună? Care sunt principalele dificultăţi ale muncii în echipă? Ce crezi că îşi doreşte cel mai mult această echipă?

Echipă tânără, mereu în formare, lucrăm împreună datorită sincerității și respectului, ne susținem și ne ajutăm la nevoie. Munca în echipă înseamnă acceptare, încredere și comunicare, iar orice întrerupere în acest lanț influențează rezultatele. Dorim rezultate bune în toate domeniile, să fim profi și să oferim siguranță.

7. Cum crezi că te-ar descrie oamenii din echipa cu care lucrezi?

Cred sigur că mă consideră prea optimistă uneori, responsabilă și o persoană de încredere.

8. Ce reprezintă superiorul ierarhic pentru tine? Cum este și ce ți-ar plăcea să fie diferit în relația cu acesta?

Este îndrumătorul meu, persoana de încredere și mereu cu răspunsul corect. Împreună luăm deciziile bune, mă susține și are încredere în mine. Nu doresc să schimb nimic în relația cu el.

9. Cum e Elena cea de după porțile fermei? Total diferită sau o activitate se continuă natural cu cealaltă?

Acasă sunt mamă și soție, fiică și prietenă atunci când trebuie. Petrec timpul cu familia și împreună îngrijim o mică plantație de lavandă.

10. Împărtășește-ne ceva „secret” din viața ta.

Nu gătesc cât trebuie.